A.O ΔΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ Α.Ο. ΔΙΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΡΩΝΗΣ 18 , ΖΑΡΟΥΧΛΕΪΚΑ , ΠΑΤΡΑ

Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου Α.Ο. ΔΙΑΣ λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Αργυρόπουλου, πρώην διεθνή ποδοασφαιριστή και κάτοχο διπλώματος UEFA A.

Στις ακαδημίες συμμετέχουν παιδιά από 4 έως και 16 ετών. Οι νέοι αθλητές μαθαίνουν τα μυστικά του ποδοσφαίορου και εξοικειώνονται με την ομαδική προσπάθεια και τις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε τμήματα ανάλογα την ηλικία τους. Οι γονείς ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών και συμμετέχουν σε συναντήσεις όπου αναλύεται ο ρόλος του κηδεμόνα.

Στις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου Α.Ο. ΔΙΑΣ (DIAS FC) υπάρχει ενδιαφέρον για τις επιδόσεις τους στο σχολείο.

Στόχος των ανθρώπων της Ακαδημίας είναι να μεταδώσουν στα παιδιά την αγάπη για τον αθλητισμό και να τα κρατήσουν μακριά από τους κινδύνους που απειλούν την προσωπικότητά τους.

Βασικός και κύριος στόχος των προπονητικών προγραμμάτων όλων των τμημάτων , ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδου, είναι:

 

  • Η σωστή εκγύμναση κάθε αθλητή ατομικά και η βελτίωση των αθλητικών του ικανοτήτων (δύναμη , ταχύτητα , νευρομυϊκή συναρμογή , ισορροπία κ.α) . Στην ουσία η προπόνηση λειτουργεί ως μέσο στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού κάθε ηλικίας.
  • Η κοινωνικοποίηση του παιδιού και η συμμετοχή του στο σύνολο , με όλες τις θετικές συνέπειες που έχει η έννοια του ¨να μοιράζεσαι¨ σε αυτές τις μικρές -κυρίως- αλλά όχι μόνο, ηλικίες.

 

Στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ αντιμετωπίζουμε το κάθε ένα παιδί ως ΠΑΙΔΙ και όχι ψυχρά σαν ποδοσφαιριστή . Γι’αυτό ελέγχουμε την συμπεριφορά του αθλητή εν γένει και όχι μόνο την ικανότητά του στο ποδόσφαιρο . Επίσης επιμένουμε στις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο (παρακολούθηση τριμήνων κ.α) , καθώς και στις διατροφικές τους συνήθειες (διατροφολόγιο κ.α) . ‘’Νους εν σώματι υγιεί’’ έλεγαν οι πρόγονοί μας και αυτό μας βρίσκει σύμφωνους όλους , γονείς και προπονητές.

 

Τελικά , στην ουσία στόχος όλων μας –γονιών και προπονήτων- είναι η σφαιρική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών μας νοητικά , πνευματικά , σωματικά αλλά και κοινωνικά.

 

Έτσι, εμείς στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ μετατρέπουμε το ποδόσφαιρο από στόχο σε μέσο για να περάσουμε αξίες όπως η αγάπη για τον διπλανό, το σεβασμό προς όλους –φίλους, αντιπάλους, διαιτητές , προπονητές- την πίστη στον εαυτό μας αλλά και στο σύνολο κ.α , με τον πιο ευχάριστο τρόπο και παράλληλα γυμνάζοντας σωστά τα παιδιά και αναδεικνύοντας το ταλέντο τους.

 

Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων τα παιδιά βγάζουν τις ικανότητές τους στο γήπεδο και οι προπονητές μας βελτιώνουν τις δεξιότητες τους στο παιχνίδι. Η εξέλιξη των παιδιών διαφέρει γιατί είναι άνθρωποι στην ανάπτυξη και όχι μικρόσωμοι ενήλικες , όπως νομίζουν μερικοί γονείς και προπονητές . Και αυτό γιατί η βιολογική ηλικία, πολλές φορές διαφέρει από την ημερολογιακή ηλικία στα παιδιά , κάτι που φαίνεται στο ύψος ή τη δύναμη ή τη νευρομυϊκή συναρμογή ή την ισορροπία ή τη συγκέντρωση ή σε συνδυασμό αυτών. Γι’αυτό , εμείς στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ , χωρίζουμε τα παιδία με γνώμονα αυτές τις παραμέτρους , σε συνδυασμό με την εμπειρία τους στην προπόνηση και όχι σε καλούς ή κακούς ποδοσφαιριστές. Άλλωστε , οποιαδήποτε πρόβλεψη , για την ποδοσφαιρική εξέλιξη ενός παιδιού είναι τελείως αβάσιμη , μέχρι αυτό να φτάσει στην ηλικία των 13-14 ετών. Τα παιδία, στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ , εντάσσονται σε τμήματα που δεν τα απογοητεύουν λόγω της καλύτερης ικανότητας των συμπαικτών τους , αλλά ούτε τα κάνουν αλαζόνες – λόγω του μεγάλου εγώ σ’ αυτές τις ηλικίες – παίζοντας, με ίδιας ημερολογιακής ηλικίας, αλλά με μικρότερη βιολογική ηλικία ή προπονητική εμπειρία, συμπαίκτες.

 

Τα τμήματα, βέβαια , χωρίζονται σε ηλικίες : I. Κ6 (ΜΠΑΜΠΙΝΙ 4-5 ετών) , II.Κ8 (ΜΙΝΙ 6-7 ετών) , III. Κ10 (ΠΡΟΤΖΟΥΝΙΟΡ 8-9 ετών) , IV. Κ12 (ΤΖΟΥΝΙΟΡ 10-11 ετών) , V. Κ14 (ΠΡΟΠΑΙΔΕΣ 12-13 ετών) , VI. Κ16 (ΠΑΙΔΕΣ 14-15 ετών).

 

Με αυτούς τους άξονες και σε συνδυασμό με την απεριόριστη αγάπη μας για τα παιδιά και το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι , ευελπιστούμε να ικανοποιήσουμε τη “δίψα” των παιδιών για παιχνίδι και μάθηση , αλλά και την προσδοκία των γονιών για την σωστή ανάπτυξη –σωματική και νοητική- των παιδιών τους.

 

Παρακάτω παραθέτουμε επιγραμματικά , τις ιδιότητες και τους προπονητικούς στόχους που αφορούν σε κάθε ηλικία ξεχωριστά , για να έχει μια άποψη ο γονιός για τις ανάγκες και τις ικανότητες του παιδιού του , να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι προπονητές στις μικρές ηλικίες , αλλά και τη φιλοσοφία της ακαδημίας μας.

Κ6

Στην ηλικία αυτή τα παιχνίδια κίνησης , όπως το ποδόσφαιρο , αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του παιδιού. Η μυική σύσταση του αλλάζει , κάτι που το κάνει πιο κινητικό. Η συγκέντρωσή του αποσπάται πολύ εύκολα από εξωγενείς παράγοντες. Επικεντρώνει στον εαυτό του , χωρίς να το απασχολεί ιδιαίτερα η έννοια του εμείς . Ζητά παιχνίδι , χωρίς όρια και κανόνες. Τα παιδιά, σ’ αυτή την ηλικία , έχουν την τάση να κινούνται , όλα , προς τη μπάλα, δίχως άλλη σκέψη.

Έτσι , εμείς στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ , δίνουμε βάρος στο διασκεδαστικό παιχνίδι , περνώντας μέσα από αυτό , πολύ απλά , τις αρχές της τεχνικής αλλά και της ομαδικότητας . Βοηθάμε , δηλαδή το παιδί , να γνωρίσει το ποδόσφαιρο και να κάνει τα πρώτα του βήματα ως αθλητής , με διασκεδάστικό και μόνο τρόπο.

Διάρκεια προπονητικής μονάδας: 45-55 min .

Κ8

Τα παιδιά , σ’ αυτή την ηλικία , αρχίζουν να γίνονται “κύριοι” του σώματός τους , να ενδιαφέρονται για ομαδικά παιχνίδια και ψάχνουν , αλλά και να διαλέγουν τους φίλους τους . Το νευρικό τους σύστημα αναπτύσσεται γοργά , καθώς και το μυικό (κυρίως στα αγόρια) . Η συγκέντρωση τους να βελτιώνεται, γι’ αυτό οι μικροί ποδοσφαιριστές μπορούν να αφομοιώσουν νέες πληροφορίες και δεξιότητες.

Στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ, μέσα κυρίως από αγωνιστικά παιχνίδια , εκμεταλλευόμαστε τις ιδιότητες των παιδιών αυτής της ηλικίας , ώστε να βελτιώσουμε την κινητικότητα , την ταχύτητα (σωματική και νοητική) και τη δύναμη τους.

Στο παιχνίδι τώρα , το παιδί γνωρίζει την τεχνική , αλλά και την ατομική , κυρίως , τακτική . Επίσης , το βοηθάμε να κατανοήσει τις καταστάσεις του παιχνιδιού (όταν η ομάδα του έχει την ή όχι τη μπάλα) , καθώς και τις υποχρεώσεις και δεξιότητες κάθε θέσης (τερματοφύλακας – αμυντικός – επιθετικός κ.α).

Διάρκεια προπονητικής μονάδας: 50-60 min .

Κ10

Το παιδί ελέγχει, σχεδόν στο 100%, το σώμα του και νοητικά είναι ικανό να αφομοιώσει πιο σύνθετες πληροφορίες. Λόγω του ότι το πάχος των μυικών ινών της καρδιάς μεγαλώνει, οι παλμοί της μειώνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να κουράζεται λιγότερο και έτσι να μεγαλώνει η αθλητική ικανότητα των μικρών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αναζητούν την ασχολία και με άλλα αθλήματα (μπάσκετ , βόλει κ.α).

Με βάση αυτές τις ιδιότητες, στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ, δίνουμε βάση, όχι μόνο στη βελτίωση της ταχύτητας και της δύναμης του παιδιού, αλλά και της αντοχής του σε αυτές.

Επίσης, επικεντρώνουμε στη βελτίωση του ατομικού παιχνιδιού, αλλά και του ομαδικού. Η έννοια της ομάδας γίνεται πλέον ξεκάθαρη, καθώς και οι υποχρεώσεις του παιδιού μέσα σ’ αυτή (σε άμυνα και επίθεση). Τέλος σ’ αυτή την ηλικία γίνεται κατανοητή η σημασία του σεβασμού στους αντιπάλους και τους διαιτητές: ο αντίπαλος είναι συνάδελφος και όχι εχθρός – ο διαιτητής είναι άνθρωπος που κάνει λάθη και όχι τιμωρός.

Διάρκεια προπονητικής μονάδας : 55-65 min

Κ12

Θεωρείται η πρώτη χρυσή ηλικία της μάθησης. Το παιδί αφομοιώνει , εξαιρετικά πλέον, πολύπλοκες κινήσεις και ασκήσεις. Προσαρμόζεται πολύ ευκολότερα σε διαφορετικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Έχει τέλεια αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Συγκεντρώνεται εύκολα και για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί δεχθεί αρκετά υψηλή προπονητική επιβάρυνση.

Στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ εκμεταλλευόμαστε τις ιδιότητες αυτές , ώστε να αυξήσουμε την φυσική κατάσταση του μικρού αθλητή , να εμπλουτίσουμε το κινησιολόγιο του και να ενδυναμώσουμε τις κυριότερες μυικές ομάδες. Επειδή το ύψος του παιδιού μεγαλώνει και οι καύσεις Ο2 σχεδόν τελειοποιούνται από το μυικό σύστημα , επιμένουμε στη βελτίωση της αντοχής , με θετικά μόνο αποτελέσματα στην ταχύτητα και και τη δύναμη του.

Τελευταίος , αλλά όχι έσχατος στόχος είναι η ισορροπία του παιδιού – μαθητή – ποδοσφαιριστή και η σφαιρικότητα της ανάπτυξής του (νοητικά και σωματικά).

Διάρκεια προπονητικης μονάδας : 60-70 min.

Κ14

Το παιδί μπαίνει στην προεφηβία . Αυτό επιφέρει αλλαγές στο σώμα αλλά και τη συμπεριφορά του . Η ημερολογιακή μπορεί να διαφέρει (+) ή (-) 2 έτη από τη βιολογική ηλικία . Γίνονται ραγδαίες αλλαγές στο σώμα (δυσανάλογη ανάπτυξη των άκρων σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα) και τις ορμόνες (αύξηση τεστοστερόνης στα αγόρια και των οιστρογόνων στα κορίτσια) των παιδιών.

Στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικίας , κατά την οποία το παιδί γίνεται πιο αδέξιος αλλά και συναισθηματικά άστατος αθλητής . Αντιμετωπίζουμε αυτή τη φάση , ως φυσιολογική φάση της ανάπτυξης και όχι ως κρίση επίδοσης και συμπεριφοράς του παιδιού . Το βοηθάμε να σταθεροποιήσει τις κινητικές του ικανότητες και τεχνικές επιδεξιότητες , να βελτιώσει τη γενική και ειδική αντοχή του (λόγω της αύξησης ύψους – βάρους η φυσική κατάσταση βοηθά εξαιρετικά) στη δύναμη και την ταχύτητα.

Στο παιχνίδι δίνουμε βάρος στη βελτίωση της συνεργασίας της ομάδας , σε άμυνα και επίθεση , καθώς και στην τακτική συμπεριφορά – σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο – στις στημένες φάσεις.

Σημαντικότερο όλων , όμως , σ’ αυτή την κρίσιμη για την ανάπτυξη των παιδιών ηλικία , είναι να τα διαπαιδαγωγήσουμε , έτσι ώστε να δέχονται την κριτική και να ελέγχουν τις διάφορες συναισθηματικές τους καταστάσεις , με στόχο κυρίως την κοινωνική τους ένταξη αρμονικά , εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Διάρκεια προπονητικής μονάδας: 65-75 min .

Κ16

Είναι η πρώτη φάση της εφηβείας . Το παιδί αλλάζει ραγδαία σε πολλούς τομείς (τριχοφυΐα , φωνή ,αύξηση ύψους – βάρους , ανάπτυξη σεξουαλικών ενστίκτων) . Η χωρητικότητα των πνευμόνων , ο καρδιακός όγκος και το μυϊκό σύστημα μεγαλώνουν και όλα αυτά μαζί αυξάνουν την αθλητική ικανότητα του παιδιού . Παρ’ όλα αυτά και λόγω αυτής της απότομης αλλαγής βάρους – ύψους – δύναμης αυτό παραμένει αδέξιο , αλλά και λόγω των εσωτερικών του συγκρούσεων , γίνεται πιο οξύθυμο και εύθικτο.

Στην Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ λαμβάνουμε υπ’ όψη μας όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες , βοηθάμε το ‘’νεαρό’’ πλέον αθλητή να σταθεροποιήσει τις κινητικές του ικανότητες και τον επιβάλουμε σε πιο έντονες προπονητικές μονάδες , με στόχο υψηλές επιδόσεις σε αντοχή – ταχύτητα – δύναμη – ταχυδύναμη . Επίσης ολοκληρώνουμε το παιχνίδι με εξειδικευμένες προπονήσεις για την κάθε θέση του ποδοσφαίρου , με στόχο την υψηλότερη ατομική αλλά και ομαδική απόδοση και επίδοση .

Με υπομονή και επιμονή στη συμπεριφορά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού – νέου , το ωθούμε στην ορθή ανάπτυξη του (νοητική και ψυχοσωματική) , με στόχο την δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων που θα ξεχωρίζουν στο γήπεδο αλλά και στην κοινωνία .

Τέλος, επειδή σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά αναζητούν πρότυπα , οφείλουμε όλοι – γονείς , προπονητές , δάσκαλοι – να ωθούμε τα παιδιά σε πρότυπα που διακρίνονται , όχι μόνο για τις επιδόσεις τους , αλλά και για την συμπεριφορά τους . Η κορυφή μπορεί να κατακτηθεί μόνο από κορυφαίους χαρακτήρες . Από προσωπικότητες που μπορούν να διαπρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους , αλλά και στην κοινωνία

Διάρκεια προπονητικής μονάδας : 75-90 min

Επίλογος

Με την ευχή ότι τα παραπάνω βοηθούν να περάσουμε τις ‘‘αρχές’’ της ακαδημίας μας , ευελπιστούμε πως και οι γονείς θα είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας. Η ενθάρρυνση με επίκεντρο την προσπάθεια (όχι την επίδοση , την απόδοση ή το αποτέλεσμα) , η  παρότρυνση στην ενεργητικότητα (όχι οι τεχνικές οδηγίες που ακούμε κάποιες φορές) και το ότι εμείς αποτελούμε –γονείς και προπονητές- πρότυπα για τα παιδιά μας , θα μας οδηγήσουν σε συμπεριφορές χωρίς ακρότητες που δεν θα τους προκαλούν σύγχυση , στο παιχνίδι αλλά και τη συμπεριφορά.

 

Κλείνουμε με την ελπίδα πως οι παροχές και οι δραστηριότητες μας, θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις , τις δικές σας και των παιδιών και με τη δέσμευση πως με συνεχή επιμόρφωση και προσπάθεια θα καλύψουμε τις ανάγκες τους . Ακόμα και με εξειδικευμένες προπονήσεις στη θέση του τερματοφύλακα , ευελπιστούμε πως η Ακαδημία Α.Ο ΔΙΑΣ θα φανεί αντάξια των προσδοκιών σας.